уторак, 12. децембар 2017.

Vege minestrone čorba

Puno puta se desi da imamo svašta po malo od povrća u frižideru, zašto da ne napravimo okrepljujuću i toplu italijansku čorbicu...Ja je pravim na nekoliko načina, nekad sa mesom, najčešće bez.


Sastojci: 100 g skuvanog pasulja, 30 ml maslinovog ulja, 1 manja glavica sitno iseckanog crnog luka, 2 veće ili 3 manje šargarepe, isečene na manje kockice,3 štapića celera, isečenih na manje kockice, 4 čena sitno iseckanog belog luka, 1 manja tikvica isečena na kockice,600 ml kuvanog paradajza,1.5 l povrtnog temeljca ili vode,2 veća krompira očišćena i isečena na kockice,75 do 100 g sitnijih makarona,100 g smrznute boranije,po ukusu so i biber, pola kašičice ljute tucane paprike, pola kašičice italijanskog suvog začina,suvi začin po ukusu

Priprema: U veliku šerpu ili lonac, sipati maslinovo ulje i zagrejati.
Pre nego što stavite da se ulje greje, pripremite svo povrće, ovde je stavljeno šta sam ja koristila a vi možete da koristite ono što volite i šta imate pri ruci.
U zagrejano ulje staviti sitno iseckan luk, šargarepu i celer i pržiti dok ne omekša, oko 5 minuta i povremeno promešati.
Dodati beli luk i sitnije iseckanu tikvicu i pržiti da samo beli luk zamiriše i tek onda naliti sa kuvanim paradajzom,povrtnom supom, ako je  nemate možete jednu ili dve povrtne kocke razmutiti u 1.5 l vode,u sve to dodati sitnije sečen krompir, smrznutu boraniju, skuvani pasulj ( može i iz konzerve ) sitnije makarone, italijanski začin, posoliti i pobiberiti po ukusu, dodati suvi začin i kuvati sve zajedno oko 20 do 25 minuta ili dok se krompir i pasta ne skuva.

Kad je sve kuvano, po želji možete dodati sitno iseckan spanać ( ja ga nisam imala ) i kuvati da samo spanać omekša, nema potrebe da se dugo kuva.
Umesto spanaća možete staviti lisnati kelj ili sitnije sečen kupus.

Ja sam na kraju dodala i punu kašičicu pire od paprike, volim taj ukus, ali se to obično u ovoj čorbi ne stavlja.
Probajte šta vam je potrebno još od začina i na kraju dodati tučenu ljutu papriku, ili svako može sebi dodati u tanjir onoliko koliko voli da je ljuto.
Po želji možete izrendati i malo parmezana odozgore, ali ne mora.
Posuti seckanim bosiljkom i poslužiti toplu.

Kao što znate, sve što se kuva sa pastom da će se kasnije zgusnuti, zato ćete kasnije dodati još malo vode ili povrtnog temeljca da je malo razredite ili je odmah skuvajte da je ređa,izbor je vaš. Ja sam je kuvala da je gušća pa sam je kasnije razredila.


Prijatno!!!!

1 коментар: