четвртак, 14. децембар 2017.

Eggnog panna cotta sa prelivom od brusnica

Još jedna odlična poslastica za tradicionalnim božićnim napitkom,eggnog, a uz to i sos od brusnica...pa šta nam treba više.


Sastojci za preliv od brusnica: 350 g svežih ili zamrznutih brusnica,60 g šećera od trske,korica od 1 pomorandže,60 ml sveže isceđenog soka od pomorandže,30 ml likera od pomorandže,ili po ukusu
Sastojci za panna cottu: 500 ml bez alkoholnog likera od jaja ( eggnog ),30 ml hladne vode,7 g želatina ili agar agar praha

Priprema: Prvo napraviti preliv od brusnica.
Brusnice oprati i ocediti od viška vode.
Staviti ih u manju šerpicu,dodati koricu od pomorandže, svež isceđen sok od pomorandže i šećer i staviti da se kuva. Kad provri, smanjiti temperaturu i kuvati oko desetak minuta, bobice će pucati od toplote a vi sa varjačom možete pritiskati ispucale bobice da se stvori masa kao džem.
Kad je dovoljno gusto, skloniti sa ringle, dodati liker od pomorandže i vratiti nazad na ringlu i promešati,ali nemate potrebe da dalje kuvate.
Ako je preliv previše gust dodavati po 1 kašiku vode da dobijete željenu gustinu.
Ja sam pravila ovaj džem od 500 brusnica jer mi je ostatak bio potreban za drugi recept a vama, ako ostane, možete da prelijete sladoled sa njim ili jednostavno da namažete na parče istostiranog hleba i pojesti uz kafu ili čaj.
Ostatak čuvati u frižideru u zatvorenoj teglici.
Umesto likera od pomorandže možete da koristite pola kašičice ekstrakta od pomorandže.

U manju zdelicu sipati želatin ( kod nas je to kesica od 7 g koja je dovoljna za 500 ml tečnosti, kod vas je to možda drugačije, znači,koristiti onoliko želatina koliko je dovoljno za 500 ml tečnosti ) preliti sa 2 kašike hladne vode, promešati i ostaviti da želatin nabubri.

U šerpicu sipati eggnog i samo dobro zagrejati, ne treba da provri.
Sipati nabubreli želatin u zagrejanu tečnost i mešati dok se želatin ne otopi.

Pošto je eggnog dosta kaloričan, bolje je da koristite manje čašice od po 100 ml i trebaće vam 6.
Raspodelite tečnost da imate dovoljno za 6 čašica.
Stavite ih na poslužavnik pa sve zajedno u frižider i ostaviti da odstoji bar nekolliko sati, ili najbolje preko noći.

Pre nego što ćete da poslužite sipajte preliv od brusnica, koji ste već pripremili u slučaju da vam je preliv još uvek gust, odvojiti jedan deo, dodati malo soka od pomorandže, izmešati i tek onda preliti preko panna cotte.
Ukrasiti svežim ili kandiranim brusnicama i listićima ruzmarina ili nane.


2 коментара: