четвртак, 23. новембар 2017.

Sutlijaš sa likerom od jaja

U ovo vreme po našim prodavnicama se može kupiti bezalkoholni liker od jaja, ja ga ne volim mnogo jer mi je, za moj ukus, presladak, ali mi je pre neki dan pala ideja da bih mogla da napravim sutlijaš sa njim i baš nam se ukus dopao. Ako imate prilike da kupite ovaj napitak ( možete ga napraviti i sami, samo ja još nemam taj recept ovde napisan, biće uskoro ) obavezno isprobajte ovu poslasticu, koju skoro svi volimo.


Sastojci: 500 ml eggnog napitka,500 ml mleka,100 g pirinča kratkog zrna ( arborio ili kočanski pirinač su odlične vrste za sutlijaš ) 1/4 kašičice mlevenog muškatnog oraha, 50 g čećera od kokosa ili zaslađivač koji koristite i 2 sveža lista lovora, ako nemate i ne mora.
i još: mleveni muškatni orah, cimet

Priprema: U šerpu staviti sve sastojke i pustiti da se zagreje na tihoj temperaturi ( ovo se ne sme da kuva na jakoj temperaturi jer će se jaja u napitku zgrušati ) i kuvati,češće mešajući, oko 35 do 40 minuta, dok se pirinač ne skuva. 
Masa će izgledati dosta retka, ali će tokom stajanja da se zgusne.

Sipati u čaše ili zdele,iz kojih ćete poslužiti, ostaviti da se oladi na sobnoj temperaturim pokriti providom folijom i ostaviti preko noći u frižider da se potpuno ohladi i zgusne.

Po želji, možete dodati suvo grožđe dok se kuva, ja nisam, pred služenje izmešati cimet i izrendan muškatni orah i posuti odozgore.


2 коментара:

  1. Imam recept za eggnog "100 godina", ali nikad nisam pravila, nešto me nije privlačilo :) Sad vidim da nisam bila jedina :))

    Eggnog ili ne, tvoje slike uvek famozno izgledaju :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti puno i ja sam mislila da sam jedna,od retkih, koja ga ne voli...ovde se jako puno koristi šećer i to je što mi ne odgovara...ali probaću da ga napravim iz čiste radoznalosti.Hvala ti puno i topli pozdrav.

      Избриши