субота, 18. фебруар 2017.

Marokanski kuglof sa pomorandžom

Kod nas ova vrsta deserta odlično prolazi, idealno za poslužiti goste sa šoljom čaja, ili mom mužu je ovo odličan pred doručak dok kuva ujutru kafu i čaj za nas...samo kod nas ovo ne traje dugo.


Sastojci: 4 XL jaja, 125 g šećera,125 ml ulja,,125 ml sveže isceđenog soka od pomorandže,300 g brašna,1 kesica praška za pecivo, 1/4 kašičice soli, izrendana korica od velike pomorandže ili od 2 manje, nekoliko kapi ekstrata pomorandže, 1 kašičica vanilinog ekstrata ili vanilla paste, prah šećer za posipanje kolača.

Priprema:
Pomorandžu oprati, osušiti i izrendati koricu. Ostaviti na stranu. Od te iste pomorandže iscediti sok, ja sam dobila tačno 125 ml od te pomorandže.

U zdelu prosejati brašno, dodati so i prašak za pecivo i izmešati sve zajedno.

U veću zdelu za mućenje stavitri jaja, koja su vam sobne temperature i mutiti ih i postepeno dodavati šećer i kad su umućena u gusrtu i svetlu masu, dodati ulje i dalje mutiti i dodati sok od pomorandže, vanilu i nekoliko kapi pomorandžinog ekstrata, sjediniti sve zajedno.
Isključiti mikser.

Kalup za kuglof, prečnika od 25 cm premazati sa hlkadnim puterom i blago pobrašniti.
Ja sam koristila dve vrste kalupa, jedan za mini kuglofe i jedan mali za kuglof.

Dodavati brašno po malo i spatulom sjediniti. Kad ste sjedinili brašno i masu od jaja, sipati u kalup za kuglof, poravnjati masu odozgore i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 175 do 180 °C dok lepo ne porumeni, oko 40 do 50 minuta.
Pre nego što izvadite kolač iz rerne,oko 40 minuta pečenja, proverite sa čačkalicom u sredini da li je pečen. Pazite da ga ne prepečete.


Ohladiti kratko u kalupu, okrenuti pažljivo i izvaditi kuglof i ostaviti na žici da se ohladi.

Pred služenje posuti sa prah šećerom.


2 коментара: