среда, 4. јануар 2017.

Starinske kiflice sa mašću

Još jedne starinske kiflice iz sveščice...Recept je moje komšinice Vere, koja se doselila sa mužem Sirijcem, iz Novog Sada, odmah posle onih ratova u bivšoj Jugoslaviji i živele smo u istoj zgradi tih devedesetih godina.Njen muž, Aziz, koji je studirao u Novom Sadu, gde su se oni upoznali,venčali i izrodili troje prelepe dečice, je odlično govorio srpski jezik, tako da nam nije bio problem da se sporazumemo. Vera je vrlo često pravila ove kiflice i ima još lepih torti, koje je ona pravila, Kenedi, Voćnu tortu sa kivijem a pravila je i odlične vanilice...ona je sve prhke kolače pravila sa biljnom mašću, koju ovde u Kanadi možete da kupite. Ja sam ove kiflice pravila sa svinjskom mašću i zaista se tope u ustima. Život nas je odveo na različite strane grada, ona na jednom kraju, mi na drugom, tako da se više i ne čujemo, a kamoli vidimo..godine su prošle od kad sam jela ove kiflice, do pre neki dan, dok ih nisam umesila. Od ove količine dobijete jako puno kiflica, koje, što duže stoje,to su bolje...kod nas ih ima još vrlo malo, jer sam ih izdelila za Božić.


Sastojci:
450 g masti
250 g kisele pavlake
3 žumanceta
4 šolje od bele kafe brašna oko 600 do 700 g brašna
1 kesica praška za pecivo
2 kašike šećera
sitan šećer za uvaljati kiflice
kesica vanile

Priprema:
Neka su vam svi sastojci sobne temperature. Prosejati brašno i prašak za pecivo i u sredini, dodati mast, kiselu pavlaku, šećer i 3 žumanca i od toga umesiti testo. Ja sam prvo stavila 600 g brašna i dodala sam još vrlo malo kad sam zamesila, ostatak sam koristila dok sam valjala testo da pravim kiflice. Umešeno testo podeliti na 12 jednakih delova, svaki deo zaviti posebno i ostaviti u frižider da odstoji preko noći. Po želji, u testo možete dodati vanilu ili koricu limuna.

Pripremiti dva pleha, koje ćete prekriti pek papirom. Izvaditi 3 -4 loptice i ostaviti na stranu da stoje, dok vi radite sa jednom. Pobrašnite radnu površinu i rastanjiti testo što tanje možete i gledajte da ove kiflice pravite da su što manje, tako lepše izgledaju. Krug iseći na onoliko delova na koliko hoćete da su vam kifle velike, ja sam ih sekla na 12 delova. Puniti ih sa pekmezom po izboru, najbolje je koristiti gusti džem od šljiva ili jabuka, zaviti u kiflicu i stavljati na pleh. Kad ste završili sa polovinom testa, pleh bi trebao da je pun, ne treba da se ostavlja puno razmaka između napravljenih kiflica, jer se ne šire. Zagrejati rerenu na 160°C i peći tako pripremljene kiflice, ali pazite da vam puno ne porumene, više da vam ostanu bele, možda oko 20 minuta. Pre nego što izvadite tepsiju, pogledajte i odozdole da li su vam kiflice blago rumene, onda su dobre. Dok su se te kiflice peku, vi pripremajte onaj drugi deo testa.


U dublji tanjir izmešajte sitan šećer ( ne prah ) sa vanilom i tople kiflice uvaljati u taj šećer. Ređati ih na žicu da se potpuno ohlade ( pazite, kiflice su izuzetno prhke, da ih ne polomite ) i kad se ohlade, staviti ih u metalnu kutiju i čuvati na hladnom. Pre nego što ćete da ih poslužite izvaditi ih na tacnu i ostaviti da odstoje na sobnoj temperaturi da se malo odpuste.


Prijatno!!!!

4 коментара: