четвртак, 15. септембар 2016.

Uštipci / fritule s makom

Najavili su vam se gosti a vi ne znate šta biste na brzinu pripremili...evo vam ideje,napravite uštipke s makom...


Sastojci:
250 ml kefira ili jogurta
oko 200 g brašna
6 g praška za pecivo
30 g šećera
1 kesica vanilinog šećera sa ukusom limuna ili limunova korica
45 g maka
1 jaje
1/4 kašičice muškatnog oraha
prstohvat soli
30 ml domaće rakije ili ruma
ulje za prženje

Priprema:
Umutiti jaje sa sećerom i vanilinim šećerom ( ako nemate vanilin šećer sa ukusom limuna, dodajte limunovu koricu i običan vanilin šećer ) dok ne dobijete svetlu i malo gušću masu, dodati jogurt i sjediniti sve zajedno. ( ja sam mutila žicom )
Brašno,( prvo staviti malo manje od 200 g brašna, ako vam je kojim slučajem testo retko, dodati i ostatak brašna...ovo sve zavisi od veličine jajeta koje koristite..ja sam kupila jaja sa farme i nisu sva podjednaka, tako da vam ne mogu taćno reći koja je veličina ) so i prašak za pecivo izmešati i prosejati i dodati izrendan muškatni orah.
Sipati u masu od jaja i žicom dobro sjedinite da nemate grudvica i na kraju dodati rum ili rakiju i ne samleveni mak i sjediniti sve zajedno.

Zagrejati ulje, pazite, ne sme da bude ni prevruće, jer onda će vam se uštipci ispržiti spolja a unutra će ostati ne prženi i gnjecavi a ako ulje nije dovoljno vruće, uštipci će se "napiti" previše masnoće i biće vam masni.
Ispržiti ih i ostaviti na kuhinjskom papiru da se ocede.

Oceđene i pohlađene uštipke posuti prah šećerom, koji ste izmešali sa vanilom i poslužiti tople a ako vam šta ostane, odlični su i hladni.

Ideja za ove uštipke mi je odavde, ali sam ih pravila po svom.


Prijatno!!!!

1 коментар: