понедељак, 13. јун 2016.

Salata od ječma sa svežom majčinom dušicom.... ( Kekikli Portakallı Buğday Salatası )

Ova mi se salata jako dopala, odem i kupim pšenicu, jer u prevodu kaže pšenica i kad sam ponovo pogledala sliku, vidim da nije pšenica, već ječam, tako da sam kuvala i pšenicu i ječam...ječam je iskorišćen za salatu a pšenicu će muž pojesti sa medom i orasima za doručak. Možda i jeste neka vrsta pšenice, koje se može kupiti u Turskoj, sledeći put kad budem išla u tursku prodavnicu potražiću ovu vrstu pšenice...


Sastojci: 200 g ne kuvanog ječma, 3 do 4 pune kašike listića majčine dušice, 2 do 3 struka mladog luka, sok i korica od 1 pomoranže, sok od 1 limuna, 1 manja pomorandža, 1 kašičica soli, 30 ml maslinovog ulja, šnitice limuna ili pomorandže

Priprema: Ječam skuvati u 600 ml vode ili povrtnog temeljca, ocediti od tečnosti i ostaviti da se ohladi.
Dok se ječam hladi pripremiti sve ostalo. Jednu pomorandžu dobro oprati i izrendati koricu i onda iscediti sok od te pomorandže.
Iscediti sok od 1 manjeg limuna.
Manju pomorandžu oljuštiti, očistiti od žilica i iseći na stnije komadiće.
Majčinu dušicu opratri i iskidati sve listiće sa drškica.
Mladi luk oprati i iseći na kružiće.

Ohlađen ječam staviti u veću zdelu,dodati sve ostale sastojke, posoliti po ukusu, dodati maslinovo ulje,promešati i ostaviti 15 minuta da se ukusi sjedine.
Poslužiti sa šniticama pomorandže ili limuna.

Prijatno!!!!

Нема коментара:

Постави коментар