уторак, 14. јун 2016.

Pileće salata u gnezdu od lisnatog testa

Idealno kad imate višak pečenog ili kuvanog mesa, a ne znate šta ćete sa njim...mogu da vam budu sitni zalogaji, uz hladno pivo,sa vašim društvom, ili odličan ručak.


Sastojci: 450 g lisnatog testa, 250 do 300 g kuvanog ili pečenog pilećeg belog mesa, 50 g seckanih oraha, 5 do 6 struka mladog luka, 2 do 3 dobro pune kašike majoneza ( ili po ukusu ), 3 do 4 pune kašike gustog grčkog jogurta ( ili po ukusu ), po ukusu so i bibera, 1 puna kašika krupnije sečenog peršuna, 1 jaje

Priprema: Prvo pripremiti korpice / gnezda od lisnatog testa.
Rastanjiti lisnato testo. Kod nas su dva komada u pakovanju od 450 g i veličine su 24cm X 24cm i ja sam prvo testo isekla na 9 kockica, veličine 8cm X 8cm.


Drugi deo testa isto iseći na 9 kockica, (po želji, ove kockice se mogu praviti i mnogo manje, kao sitni zalogajčići ) i svaku kockicu iseći unutra u krug ili u kockicu i vrlo pažljivo izvaditi krug.
Premazati sa malo vode donju stranu i staviti preko cele kocke,tako uraditi sa svim kockicama.
Viljuškom izbosti donji deo gnezda.


Umutiti jedno jaje sa 1 kašičicom vode i premazati ivice isečenih kockica. Posuti sa susamom a i ne morate.
Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200°Coko 20 do 25 minuta ili dok vam lepo ne porumeni.
Izvaditi iz rerne i ostaviti da se ohlade.
Takođe krugove, koje ste uzvadili iz testa ispecite, premažite sa umućenim jajetom, posuti sa susamom i ispeći i njih, peći ih oko desetak minuta ili dok vam lepo ne porumene.


Dok se gnezda hlade napraviti salatu.
Skuvano ili pečeno meso koje vam je preostalo od nekog drugog jela ( ako nemate, možete meso ispeći pre nego što ispečete gnezda, jedno pileće belo meso vam je sasvim dovoljno za ovu salatu ) iseči i iskidati na "rezance"
U činiju dodati meso, sitno iseckan mladi luk, beli i zeleni deo, dodati seckane orahe, gusti jogurt, majonez,so i biber, seckani peršun i sve dobro promešati i probati da li je dovoljno soli i bibera.

Napuniti gnezda sa pripremljenom salatom, poklopčiće staviti sa strane i poslužiti hladno ili sobne temperature.
Ovo se sve može pripremiti mnogo ranije, samo ih napuniti pred služenje. ( ne znam da li bi mogla gnezda da se napune ranije, bojim se da donja kora puno ne omekša od majoneza i jogurta )


Prijatno!!!!

1 коментар: