уторак, 5. април 2016.

Posna čorbica od sočiva

Sočivo, bilo koje vrste, volim mnogo više od pasulja, jer mi je lakše za stomak...šteta što ga ne kuvam češće.


Sastojci:

200 g crvenog / narandžastog sočiva
1 izrendana šargarepa
1 osrednji krompir, iseckan na kockice
1 glavica sitno isečenog crnog luka
2 čena belog luka
1l do 1.5 l povrtnog temeljca ili vode
2 kašike maslinovog ulja
po ukusu suv i začin, biber, so, tučena ljuta paprika
sitno iseckan peršun

Priprema:

Postoje dva načina na koji možete da napravite ovu čorbicu.

Prvi način:

U manju šerpu sipati maslinovo ulje i zagrejati na osrednjoj temperaturi,dodati sitno iseckan crni luk i pržiti dok luk ne omekša i postane staklast.
Dodati izrendanu šargarepu, očišćeno i oprano sočivo, sitno iseckan beli luk i pržiti samo nekoliko minuta, mešajući i na kraju dodati sitnije sečen krompir i njega propržiti zajedno sa sočivom, samo minut, ali mešajte da vam se ne zalepi za dno šerpe i onda naliti sa povrtnim temeljcem ili vodom i kuvati dok se povrće i sočivo ne skuva, oko dvadesetak minuta.
Ova vrsta sočiva se kuva vrlo brzo i nije potrebno da se potopi u vodu pre kuvanja.
Skloniti sa ringle, posoliti i pobiberiti i po ukusu dodati suvi začin i štapnim mikserom sve samleti.
Vratiti nazad na ringlu i kuvati i dalje i dodati još tečnosti, onoliko koliko volite da vam je čorba gusta/retka.
Kad je ponovo provrelo, skloniti sa ringle, sipati u tanjir, posuti sa tučenom ljutom ili slatkom paprikom, posuti sa sitno isekanim peršunom i preliti sa malo maslinovog ulja i poslužiti toplu.

Drugi način je da sve sastojke stavite u šerpu, nalijete sa temeljcem ili vodom i skuvati bez i malo ulja.Posoliti i pobiberiti po ukusu.
Kad je skuvano, štapnim mikserom samleti sve i poslužiti toplu sa tučenom paprikom i posutu sa stno iseckanim peršunom.


Prijatno!!!

Нема коментара:

Постави коментар