среда, 9. март 2016.

Salata od heljde i leblebija / nauta / slanutka ....

...a pored toga još puno povrća..idealno za dane posta ili lagani ručak.


Sastojci:
125 g zrna heljde
200 g skuvanih leblebija / naut / slanutka
1 veći plavi patlidžan
pola kašičice cumina
1 kašičica čili začina ili pola kašičice ljute dimljene paprike
pola kašičice bibera
pola kašičice kurkume
1 veća glavica ljubičastog luka
2 do 3 čena pasiranog belog luka
100 g sitnog paradajza ( grape )
200 g braon šampinjona
2 pune kašike sitno seckanog peršuna

Sastojci za preliv:
sok i korica od 1 limuna
30 ml maslinovog ulja
1 kašičica meda / agava sirup, može i bez
po ukusu so i biber

Priprema:
Leblebije ( naut ) možete sami skuvati ili koristiti iz konzerve.
Ako ih kuvate onda ih oprati i naliti sa hladnom vodom i ostaviti preko noći. Sutra prosuti vodu, naliti sa čistom vodom i kuvati dok ne omekšaju. Ocediti od vode, ako možete, očistiti ih od ljuske, ako ne, ostavite,
Možete skuvati više leblebija, ocediti i spakovati u manje kesice i zamrznuti, vaditi po potrebi.
Ako koristite iz konzerve, potrebno vam je jedna manja konzerva od 450 g, ocedite ih od vode i isprati pod mlazom hladne vode. Ostaviti da se ocedi.

U cediljku staviti heljdina zrna i isprati ih pod mlazom hladne vode.
Na 125 g heljde staviti oko 250 do 300 ml vode ili povrtnog temeljca pustiti da provri i kad provri, smanjiti temperaturu i kuvati dok heljda ne omekša, oko 15 do 20 minuta i povremeno promešajte.
Ocediti od vode io ostaviti sa strane da se ohladi.

Dok kuvate heljdu, pripremiti plavi patlidžan i braon pečurke ( baby bella )
Patlidžan oprati i iseći na kockice. Kod nas plavi patlidžan nije gorak i nemam potrebu da ga posolim i ostavim na stranu da ispusti gorčinu, vi najbolje znate koju vrstu patlidžana koristite i ako je potrebno da posolite prvo da ispusti gorčinu, onda to uradite pre nego što počnete da kuvate heljdu.
Braon pečurke očistiti i iseći na četvrtine.
U zdelu staviti isečen plavi patlidžan i braon pečurke, preliti sa 1 kašikom maslinovog ulja i promešati i onda dodati sve začine i dobro izmešati.
Začine dodajte i oduzimajte po vašem ukusu.
Staviti na pleh prekriven papirom za pečenje i peći, u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 20 minuta ili dok vam plavi patlidžan ne porumeni po ivicama.
Ostaviti da se malo ohladi.

U veliku zdelu staviti oceđenu heljdu, skuvane leblebije, prohlađen plavi patlidžan i braon pečurke ( ako nemate braon, koristite koje imate ) dodati isečen mali paradajz na pola ili četvrtine, sitno iseckan peršun, ljubičasti luk isečen na tanja rebarca, pasirani beli luk so i biber po ukusu i na kraju preliti sa limunovim sokom, izrendanom koricom i maslinovim uljem i sve dobro promešati.
Možete poslužiti odmah ili hladnu, izbor je vaš.
U zavisnosti od ukusa, možda će vam trebati više limunovog soka.
Ako koristite med izmešati sa limunovim sokom i preliti.



Prijatno!!!!

Nešto o heljdi:

Heljda, (Fagopyrum sagittatum) je jednogodišnja zeljasta biljka iz familije troskota-(Polygonaceae). Poreklom je iz Severne Indije, pod nazivom ”Crni pirinač”. Heljda cveta u raznim bojama i nijansama, od belo crvenkastih do žućkasto zelenkastih mirišljivih cvetova. Cvetanje biljke traje dugo a cvetovi su bogati nektarom i polenom, pa u zavisnosti od vremenskih uslova, pčele mogu da sakupe i proizvedu veliku količinu meda. .Plod je zrno trouglastog oblika koje služi za ljudsku ishranu. Naučno je utvrđeno da je zdrava i lekovita biljka. U narodnoj medicini heljda se koristi kao hrana i napitak. Prema botaničkoj klasifikaciji heljda nije žitarica, ali se svrstava u tu grupu namirnica zbog sličnosti hranljivog sastava i načina pripreme. Heljda ima sve dobre osobine kao i integralne žitarice, osim toga bogata je lizinom i esencijalnom aminokiselinom. Semenke se sastoje iz dva dela: unutrašnji koji se koristi u ishrani i spoljna opna koja se koristi za punjenje jastuka. Heljda je hranljiva i energetska namirnica, siromašna je masnoćama i kalorijama. Ona snaži i zagreva. Bogata je rastvorljivim vlaknima koje izazivaju osećaj sitosti, pa se tako preporučuje osabama koje imaju viška kilograma. Ta ista vlakna redukuju loš holesterol u krvi. 100 grama jestivog zrna daje 335 kalorija. Vrlo je bogata hranljivim sastojcima, mineralima i vitaminima. Najbogatija je ugljenim hidratima, belančevinama i biljnim uljem. Sadrži proteine nalik na gluten (11,5–12%), zasićene masne kiseline, biljno ulje (do 2,5%), ugljene hidrate (do 85% skroba). Sadrži minerale: kalijuma (218 mg), fosfora (254 mg), kalcijuma (21 mg), magnezijuma (85 mg), gvožđa (3,2 mg), natrijuma, selena i fluora. Sadrži i mikroelemente: jod, cink, brom i dr. Sadržaj vitamina je sličan ostalim žitaricama. Ima skoro sve vitamine grupe B (naročito niacina), a posebno vitamin E (3,7 mg) i rutin koji utiče na krvni sistem i nervne ćelije. Sadrži i esencijalnu aminokiselinu lizin, značajnu za rast kostiju i obnavljanje krvi kao i rutin supstancu vitamina P. Heljda je lako probavljiva i mogu je koristiti lica sa poremećenom probavom. Antioksidanti iz heljde su otporni na toploti kuvanja i na taj način svi sastojci potrebni našem organizmu su sačuvani.U ishrani se koristi oljušteno zrno i brašno.

Heljda je jedan od najboljih izvora visoko kvalitetnih I lako svarljivih proteina, biljnog carstva. Njenih apsorbovanih 74% proteina je čine odličnom u zameni za meso. Takodje sadrži visok procenat ugljenih hidrata (80%), bogata je antioksidantima, brojnim mineralima I vitaminima, kao što su cink, baker, I nijacin. Sve to čini heljdu idealnim sastojkom za širok asortiman prehrambenih proizvoda. Heljdin skrob može da posluž kao alternativa masti u odredjenim namirnicama.

Heljdino brašno se meša sa svim ostalim brašnima, a heljdino zrno se koristi na razne načine kao obično ili kao pečeno.

Kao pečeno je odličan sastojak muslima u kombinaciji sa drugim žitaricama, musli-bar energetski bogat za sportiste, kao dodatak u razne supe itd...

Heljda ne sadrži gluten, pa je tako odlična zamena u ishrani kod ljudi koji su alergični na gluten. U Severnoj Americi se koristi u industriji čokolade i raznim grickalicama

Heljda je najbogatiji prirodni izvor DCI-a (D-chiro-inositol) , koje ga ima i u sojinom lecitinu ali u mnogo manjim količinama.

Lekovi na bazi DCI-a se koriste kod žena sa policističnim jajnicima (PCOS)

Dok su Kanadski nutricionisti pronašli dokaze da heljdin koncentrat DCI-a se može koristiti u borbi protiv dijabetesa.

Heljdino lišće sadrži visok nivo Rutina kojeg još nazivaju i rutozid, je ustvari bioflavonoid.

Rutin se smatra jednim od najvažnijih bioflanoida, jača kapilare,pomaže uklanjanju proširenih vena, smanjuje štetnost oksidiranog LDL holesterola i na taj naćin smanjuje rizik od srčanih bolesti.

Heljda je namirnica koja se zbog svog specifičnog sastava preporučuje kod:

1. Proširenih vena i pucanje potkožnih kapilara,

2. Ublažava hemoroide i jača vezivno tkivo,

3. Štiti srce i krvne sudove,

4. Snižava LDL (loši holesterol),

5. Lako probavljiva, pa se zbog toga najviše preporučuje deci,

6. Jača imunitet,

7. Sprečava reumatska obolenja i artritis,

8. Reguliše krvotok,

9. Odlična za pamćenje i koncentraciju,

10. Snižava pritisik

4 коментара: