четвртак, 8. октобар 2015.

Aromatični bezmesni jastučići od tikvica i sira

Za sve one koji vole sir ili kad hoćemo da se malo odmorimo od mesa.


Sastojci: 2 do 3 tikvice ili za svaki jastučić po 2 lista tikvice
Za punjenje: 450 g ricotta sir, 4 čena sitno iseckanog belog luka, 2 kašike sitno iseckanog bosiljka, 1 kašičica italijanskog začina, 150 g mešavine sireva ( Parmesan, Romano, Asiago ), 50 g sitno iseckanog spanaća, so i biber
i još: oko 400 g sosa ( marinara ) za špagete, 1 puna kašika sitno iseckanog peršuna, nekoliko kašika sitno izrendanog parmezana

Priprema: Prvo ćemo naporaviti mešavinu sastojaka za fil.
U veću zdelu staviti rikotu, koju ćete rukom da izmrvite. Dodati ,mešavinu sireva, sitno iseckan beli luk, sitno iseckan bosiljak, so, biber i spanać ( možete da koristite smrznuti spanać, koji ćete da odmrznete i dobro iscedite od viška vode, ja sam koristila svež, baby spanać ) i sve to dobro sjediniti sa viljuškom.
Ostaviti na stranu.

Tikvice oprati i odstraniti im gornji i donji deo. Ja sam, imala sreće da sam našla žute tikvice. ( summer squash, obično ih ne nađem ovako dobre i kad sam ih videla, znala sam da ćemi biti idealne za ovo jelo )
Tikvice iseći u što tanje listove, najbolje je ako imate ovu spravicu ili mandolinu za sečenje povrća, ako ih sečete nožem, onda morate vrlo malo da ih pečete u rerni da bi vam omekšale, inače će vam pucati kada ih budeta zavijali.

Ja sam ih pravila na dva načina, prvi je na ovaj, stavljati tanko isečene tikvice, jednu preko druge da se malo prekrivaju, staviti fil u obliku kobasice i zaviti u rolat.


Drugi način je da stavite tanko isečene tikvice u obliku krsta i napraviti jednu lopticu od fila, staviti na sredinu i prvo preklopiti desnu stranu preko fila, onda preklopiti donju stranu preko, onda levu stranu preko i završiti sa gornjim delom.


Zavijen jastučić treba da izgleda ovako.
Ja sam pravila od polovine količine, jer za nas dvoje bi bilo previše od cele količine i da nisam pravila rolnice, imala bih 10 manjih jastučića,za jednu osobu je dovoljno 4 do 5 komada.


U pekač, u koji mogu da stanu svi jastučići, sipati marinara / paradajz sos, koji možete da napravite sami ili kupljen, ( ja sam koristila ovaj od pečenog paradajza, koji sam smrvila štapnim mikserom ) i preko naređati jastućiće...ja namerno nisam htela da su mi jastučići potpuno pokriveni sa sosom, jer volim da vidim taj lepi kontrast boja.
Blago posoliti i pobiberiti preko tikvica.
Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 175°C oko pola sata.


Pečene jastučiće izvaditi iz rerne, po želji, možete ih posuti sa još malo parmezana i vratiti nazad u rernu da se samo sir otopi.
Ja sam ih poslužila tako što sam sipala dve kašike pečenog sosa na dno, preko stavila dva jastučeta, na njih stavila malo paradajz sos i posula sa sitno izrendanim parmezanom i sitno iseckanim peršunom, umesto peršuna može i sitno iseckan bosiljak.
U originalnom receptu jastučići su pečeni bez paradajz sosa i kad su bili pečeni sos je bio poslužen uz njih.
Ako ih pečete bez sosa, pekač malo popdmazati sa maslinovim uljem,ili prekriti pek papirom.
Vi napravite onako kako volite.


Prijatno!!!!


4 коментара:

  1. Kako ovo divno izgleda, a sastojci su divni, pogotovo ove mjesavine sira, tako da mora biti fantasticno. Uvijek se divim Vasem blogu i prekrasnim receptima.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti puno, draga mojaGordana i trudim se da donesem različite recepte, koji su dostupni svima i svačijem džepu. Topli pozdrav.

      Избриши
  2. Odlicno za moje vegetarijanske goste...nisam vidjela zute tikvice u prodaji ovdje, bas su zanimljive!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ovde ih ima i zovu ih summer squash, prvi put ovog leta da ih je bilo skoro u svakoj prodavnicii kad se kupe, brzo mora da se naprave, posle 3-4 dana počnu da crne. Ja ih mnogo volim jer mi je malo drugačije.Hvala.

      Избриши