понедељак, 30. март 2015.

Nekoliko ideja za doručak

Jaje u obruču od viršlica / hrenovki

Kao dete sam jako volela viršle,ali kad sam došla ovde nikako mi se nisu dopali ovi njihovi hot dogs, imali su mi ukus, koji ja nisam volela, tako da sam prestala da ih kupujem. Sada se mogu naći naše evropske viršle, mada ih retko kupujem, ovog puta ih kupih jer mi je trebalo da pravim kifle sa jednog našeg bloga i ostadoše mi još 5 komada... Sinoć sam videla ovu ideju na FB, pa da vam je prenesem, vašoj će se dečici ovo sigurno dopasti, možete da ih pravite zajedno... Ovo nije recept već samo ideja.


Sastojci:

1 jaje po osobi
2 viršle po osobi
pola kašike ulja
so

Priprema:

Uzeti dve viršle i svakoj iseći rezove po 1cm debljine ali ne do kraja , samo do polovine, ako sečete više od polovine, pući će vam kad pokušate da ih savijete da ih spojite.
Vrlo nežno ih savijajte da napravite krug ili mali čamčić ( ako možete da za ovo nađete viršlice koje su već savijene u polukrug, biće bonus, još lakše ćete ih saviti.
Na krajevima sastaviti sa čačkalicom.


U teflonski tiganj sipati pola kašike ulja i zagrejati. U zagrejano ulje staviti prvo stranu koja je isečena i pržiti samo da porumeni, okrenuti sa spatulom i u sredini razbiti jedno jaje,poklopiti sa polopcem i pržiti onoliko koliko volite da vam je jaje prženo.
Mi volimo da nam je jaje manje prženo, samo da pobeli odozgorte, ja isključim ringlu i ostavim da se jaje isprži u pari ( poklapam iz tog razloga i da mi ne pršti ulje na sve strane )
Posoliti po ukusu,izvaditi čačkalice i poslužiti sa paradajzom, krastavcem, senfom i kečapom...šta ko voli.

Prijatna vam zabava sa vašom dečicom....


Pržen praziluk i jaje

Jedno od mojih omiljenih jela, dok sam bila tinejdžer...Mama mi je to često pravila za večeru a po neki put i za ručak...



Sastojci za jednu osobu:

1 struk praziluka
malo soli i bibera
1 jaje
malo ulja za prženje

Priprema:

Očistiti praziluk i oprati, raseći na pola pa pod mlazom vode dobro oprati. Odstraniti prva dva spoljna lista i odseći malo vrh i osušiti kuhinjskim papirom.
Ja obično koristim zeleni i svetlo zeleni deo za prženje a beli deo ostavljam za kuvanje jela, vi koristite deo koji vi volite.

U tiganj sipati malo ulja i zagrejati na osrednjoj temperaturi,praziluk iseckati na sitnije i dodati u zagrejano ulje i pržiti sve dotle dok  luk potpuno ne omekša.

Ako želite, možete umutiti dva jajeta, dodati so i biber i preliti preko prženoh praziluka i izmešati i pržiti dok se umućena jaja ne isprže.

Ja ne volim pržena jaja na taj način, volim jedino jaje " na oko"

U praziluk napraviti malo udubljenje i tu razbiti jaje, meni je dovoljno jedno, ko jede više, može i dva, znači, napraviti dva udubljenja i u tu razbiti jaje.
Poklopiti sa poklopcem i pržiti onoliko dugo koliko volite da vam je jaje prženo.

Posoliti vrlo malo ili posuti sa suvim začinom i poslužiti sa tostiranim hlebom i sirom.

Prijatno!!!

6 коментара:

  1. Mnogo volim kombinaciju praziluka i jaja.. Ovim ćemo već sutra da se počastimo ;) Hvala!;)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Joj Sandra i ja i praziluk mnogo više volim od crnog luka, nekako mi je lakši za stomak, mada, nekad u nedostatku praziluka ispržimo i crni luk. Neka vam je prijatno:)))

      Избриши
  2. Анониман31. март 2015. 20:31

    deje ovakve vrste su uvek dobrodošle!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Slažem se sa tobom, ima ih još puno, ali treba sve stići i napraviti. Pozdrav za vas dve.

      Избриши
  3. Odlične ideje Zorice, doručak nikada ne propuštam, a vikendom je uvijek malo bogatiji, viršle iz prvog prijedloga izvrsno izgledaju !

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Mi obično ovo jedemo vikendom za doručak a preko nedelje citriale,jogurt i voće...Hvala ti puno.

      Избриши