петак, 26. децембар 2014.

Makarone i piletina u bešamel sosu

Htela sam da pravim nešto sasvim drugo i onda vidim u frižideru ostatke povrća, koje mora da se iskoristi i tako nastade ovaj ručak, koji smo mi, sa uživanjem jeli.Vi možete dodavati i oduzimati šta vam je po volji.

Ovaj recept šaljem kao ulaznicu našoj Kati, koja je domaćica za ovomesečnu igricu, "Ajme, koliko nas je" sa bloga Katin špajz i koja nam je zadala kao temu za ovaj mesec karfiol i brokoli.
Ja volim obe namirnice i imam mnogo recepata na blogu sa ovim namirnicama, ali Kato, nema smisla da te zatrpam sa svim receptima, već ću izabrati samo one, koji mi se najviše sviđaju.


Sastojci:

2 pileća filea
200 g dimljene šunke
250 g sitnijih makarona
3 do 4 kašike maslinovog ulja
1 veći struk praziluka
1 paprika
3 šargarepe
1 mala glavica brokoli,samo cvetići
200 g sitnijih šampinjona
3 čena belog luka

Sastijcu za bešamel:

50 g putera
2 pune kašike ili oko 50 g brašna
500 ml mleka
po ukusuz ačini; suvi začin, biber,so,
1/4 kašičica muškatnog oraha
150 g belog cheddar sira ili bilo koji drugi, lako topljivi sir

Priprema:

Pileće filete oprati, osušiti i iseći na manje komadiće i začiniti ih sa malo vegetinim mixom za piletinu i biberom, promešati i ostaviti sa strane, dok vi pripremite ostalo povrće.
Praziluk očistiti i oprati i iseći na koutove oko 1cm debljine,papriku očistiti od žilica i semenki i iseći je na malo veće kockce.Brokoli oprati i iskidati na male cvetiće. Šampinjone oprati i iseći na četvrtine ( ja sam imala malo pečuraka,koje su bile već isečene na listiće i koristila sam i njih ) a šargarepe očistiti i iseći na manje kockice. Beli luk iseckati sitnije.

U manju šerpu sipati vodu i kašičicu soli i pustiti da provri, kad provri dodati makarone i kuvati ih oko 6 minuta,povremeno promešajte, da vam se ne zalepe za dno šerpe, posle 6 minuta dodati brokoli cvetiće i kockice od šargarepe i kuvati još 3 do 4 minuta sve zajedno. Ocediti od vode i staviti sa strane.

U veću šerpu sipati ekstra devičansko maslinovo ulje, zagrejati i dodati piletinu, kojoj ste prethodno dodali malo brašna i sve izmešali, pre prženja.Pržiti piletinu dok vam samo malo ne porumeni.Izvaditi piletinu na tanjir i poklopiti.
Sada dodati praziluk i pržiti ga na ulju oko 5 minuta, povremeno promešajte.
Kad je praziluk omekšao dodati papriku, šampinjone, beli luk i šunku,( ako je nemate, možete staviti malo suve slanine ili jednostavno ništa ) koju ste isekli na komade iste veličine kao i piletinu i pržiti sve zajedno dok šampinjoni ne omekšaju i tečnost uvri..oko 5 do 7 minuta. Začiniti sa začinima po vašem ukusu.
Vratiti piletinu nazad u šerpu, dodati oceđenu pastu sa povrćem i sve promešati zajedno.

U tiganj staviti puter da se otopi, dodati brašno i pržiti minut dva, ali pazite da ostane belo, sipati mleko i žicom za mućenje stalno mutite da se grudvice brašna razbiju i mešajte žicom dok se bešamel kuva. Kad se bešamel zgusnuo, dodati začine i 100 g izrendanog sira,sve dobro izmešajte da se sir otopi u sosu,probajte i ako je po vašem ukusu sipati preko paste i povrća i sve izmešajte zajedno.

Keramičku posudu ili bilo koji pekač,podmazati sa uljem ( kod mene je sprej PAM ) i sipati pripremljenu smesu.Odozgore posuti sa ostatkom izrendabog sira.
Uključiti gornji grejač, posudu staviti na donju žicu i ostaviti da se sir otopi a smesa počne da krčka.
Ohladiti kratko i poslužiti sa zelenom salatom ili šta vi volite...kod nas su bile kisele paprike punjene sa ribanim kupusom.


Jelo može biti i bez mesa.

Prijatno!!!!

Ovo jelo sam originalno htela da pripremim na ovaj način:

Sastojci:

1 do 2 kašike maslinovog ulja
4 filea pilećeg belog mesa
2 praziluka
25 g putera
2 ravne kašike brašna
300 ml mleka
125 g cheddar sira
so i biber

Priprema:

Piletinu oprati, iseći na kocke i pobiberiti i posoliti. Pržiti na zagrejanom ulju oko 5 minuta dodati opran i isečen praziluk,poklopiti i pržiti oko desetak minuta.

U tiganj zagrejati puter, dodati brašno i pržiti ali da ne porumeno, dodati mleko i žicom mutiti dok se ne zgusne. Začiniti po ukusu i dodati polovinu izrendanog sira i sve izmešati.
U vatrostalnu posudu sipati piletinu i praziluk, preliti sa bešamelom, posuti sa ostatkom izrendanog sira i ukjljučiti samo gornji grejač i peći samo dok se sir otopi i ne počne da krčka. Pazite da vam ne izgori.

Poslužiti sa zelenom salatom.

2 коментара:

  1. Ovo je odlično jelo, i originalno i ovako kako si ga napravila, volim jela koja nastaju kombinacijom onoga što imamo "za potrošiti", na kraju dobijemo tako dobru kombinaciju okusa !

    ОдговориИзбриши
  2. Vrlo često nam ostane u frižideru sve po malo i nemaš dovoljno, na ovaj nači, kao što kažeš, potrošimo ostatke namirnica i dobijemo odličan ručak / večeru. Hvala ti puno.

    ОдговориИзбриши