понедељак, 27. јануар 2014.

Tufahije

Jede vam se nešto slatko a nemate puno namirnica u kući...jabuke i orahe imamo uvek....pa da krenemo da napravimo poslasticu, koju možemo poslužiti i za dan zaljubljenih.....



Sastojci:

4 veče jabuke ( ja sam koristila GALA )
1 l soka od jabuka
1 kašika vanile ili vanilla paste
sok od 1 limuna

sastojci za fil:

200 g mlevenih oraha
50 g seckanih oraha
100 ml mleka
50 g putera
2 kašike šećera ili javorov sirup
1 kesica vanilinog šećera
šlag za dekoraciju

Priprema:

U šerpici, u kojoj ćete kuvati jabuke staviti sok od jabuka i vanilu. ( ako vam sok od jabuka nije dovoljno sladak, dodajte šećer po ukusu, ja sam stavila oko 100 ml agavinog sirupa )

Jabuke očistiti od semenki i oljustiti, pa ih staviti u sok od jabuka,preliti sa sokom od limuna, pustiti da provri pa smanjiti temperaturu i kuvati ih od 7 do 10 minuta, u zavisnosti od vrste jabuka. Pazite da ih ne prekuvate.Treba da budu kuvane, ali cvrste.





Izvaditi jabuke a sirup ostaviti da se još malo ukuva. Skloniti ga i ostaviti da se ohladi i staviti u frižider.

Mleko staviti da provri zajedno sa secerom/sirupom, dodati mlevene i seckane  orahe, da fil bude gust, izmešati, dodati puter i dobro sjediniti sa smesom od oraha.Puniti jabuke sa još toplim filom i ostaviti ih da se dobro ohlade u frižideru.  

Hladan  sirup od jabukovog soka raspodeliti da imete dovoljno za 4 činijice, preko stavite hladne jabuke, ukrasiti sa umućenim šlagom ili po vašem izboru.

Prijatno!!!!!

8 коментара:

  1. Очень аппетитное яблочко,вкусно!:))

    ОдговориИзбриши
  2. Tufahije nisam jela godinama,ove baš slasno izgledaju,pravi zimski desert..veliki pozdrav draga Zorice!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Joj Nely moja, ti si kao i mi, volimo ih ali baš retko pravimo...sad sam ih se zasitila ....do neke sledeće prilike. Od srca ti hvala i nežni zagrljaj ti šaljem.

      Избриши
  3. Moja draga prijateljica vec neko vreme "kuka" kako joj se jedu tufahije ali nije vicna u kuhinji. Odlucila je juce da ih spremi stavila da kuva I otisla do prodavnice :) Kad se vratila pretpostavljate vec sta je bilo xixixi
    Elem, kazem ja njoj za vikend kod mene na tufahije nasla sam izvrstan recept bez mnooogo secera jer je, kao, na dijeti :) Vas recept mi se dopada upravo zbog soka od jabuka.
    Jos nesto sam joj obecala - pogacice sa cvarcima ( na to cemo da zazmurimo I ne pominjemo rec dijeta :) pa bih vas zamolila ako imate recept da mi posaljete link. Svaki vas recept koji sam probala je izvrstan ( sto ne mogu reci bas za sve blogove ;) .
    Unapred hvala I veliki pozdrav

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Aleksandra, od srca ti hvala na ovako lepom komentaru.Volela bih da sam bliža da vam napravim tufahije a vi da uživate u njima..
      Imam recept za pogačice sa čvarcima ali mislim da ga još nisam postavila...uskoro ću ih napraviti, samo za tebe i postaviću recept,obećavam.
      Topli pozdrav.

      Избриши
  4. Hvala draga Zorice divni ste. Radujem se I sa nestrpljenjem ocekujem recept.
    Moram da dodam da ce nam se na vikend jelovniku naci vase cuftice ispod pokrivaca :) a I crvene palacinke ;) mislim da ce moji klinci "otkinuti" na njih xixi
    Veliki pozdrav

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Aleksandra, samo da nađem čvarke...mislim na tebe i na pogačice sa čvarcima.Nadam se da će se deci dopasti ćuftice. Topli pozdrav.

      Избриши