среда, 8. мај 2013.

Dip od plavog patlidžana

Još jedan fini dip od plavog patlidžana, koji možete poslužiti uz neke krakere, pita hleb ili kukuriznim čipsom,može vam biti i lagana večera sa parčetom prepečenog hleba. 

Sastojci:


     1 osrednje veličine plavi patlidžan
     2 veće crvene babure
     1 glavica ljubičastog luka
     2-4 čena belog luka
     65 ml dobrog maslinovog ulja
     2 kašike paradajz pirea
     1-2 kašičice soli
     1/4 kašičice sveže mlevenog bibera

Priprema:

Plavi patlidžan oprati i oljuštiti mu koricu ( ja nisam),papriku očistiti od semenke i membrane ( ako volite malo ljuto, dodati i jednu ljutu papričicu), luk očistiti  i svo povrće iseći na kocke veličine oko 3cm.
Svo isečeno povrće staviti u činiju, dodati so, biber,maslinovo ulje i beli luk,sve dobro izmešati da vam povrće bude svuda utopljeno u ulje.
Rernu zagrejati na 200*C ,povrće isipati na pleh, koji ste postavili papirom za pečenje, pa ga poravnjati da vam sve bude u jednom redu. Peći oko 45 minuta i tokom pećenja promešati jednom. Posle pečenja povrće će vam biti zlatno braon ( pazite da ga ne pregorite) i mekano.Ostaviti da se prohladi.

Staviti svo povrće u multipraktik i izmiksati ga  vrlo malo,dodati pire od paradajza i izmiksati ga onoliko koliko vi volite, ako volite komadiće povrća u dipu, ostavite a ako ne, onda ga izmiksati da vam bude veoma gladak
Dip može da bude poslužen sobne temperature ili možete ga ostaviti nekoliko dana u frižideru. Pre posluženja preliti sa malo maslinovog ulja.
Prijatno!!!

4 коментара:

  1. super ideja! ja obicno radim namaz ili samo od patlidzana ili samo od paprika.. sljedeci put cu napraviti bas ovaj tvoj! =)

    ОдговориИзбриши
  2. Hvala Jovanka. mi ovaj dip jako volim, specijalno uz roštilj.

    ОдговориИзбриши
  3. Ovo ću baš da probam jer obožavam patlidžan:)

    ОдговориИзбриши
  4. Nećeš se pokajati... ja ga nekad jedem za doručak,namazan na hlebu i sa sirom.

    ОдговориИзбриши